مطابق برآورد وزارت نیرو، ایران دارای پتانسیل ۱۲۴ هزار مگاوات برق از منابع تجدیدپذیر است که ۷۱ هزار مگاوات آن انرژی خورشیدی و ۴۹ هزار مگاوات آن مربوط به انرژی بادی است. بر اساس آمارهای بینالمللی تا سال ۲۰۵۰ میلادی میزان تقاضای برق ۶/۱ برابر خواهد شد و برق تجدیدپذیر با ۴۳ درصد، بیشترین سهم تولید برق را خواهد داشت.
بیش از ۸۰ درصد برق تولیدی کشور حرارتی و وابسته به سوخت گاز طبیعی است. این وابستگی باعث شده بروز ناترازی گاز طبیعی منجر به ایجاد چالش در زمینه تأمین سوخت نیروگاهها شود؛ بنابراین محدودیت در افزایش توان تولیدی از یکسو و افزایش میزان مصرف از سوی دیگر، منجر به ناترازی عرضه و تقاضای برق شده است.
به دلیل نبود تنوع در سبد تولید برق کشور و وابستگی بالای آن به گاز و محدودیت تأمین سوخت گاز، وضعیت فعلی نمیتواند پاسخگوی برق موردنیاز جهت رشد اقتصادی کشور باشد؛ لذا تنوعبخشی به سبد تولید برق ضروری و از اولویتهای کشور است.
در حال حاضر توان اسمی برق در کشور ۹/۹۰ هزار مگاوات است که باوجود حکم قانونی برنامه ششم توسعه مبنی بر سهم ۵ درصدی (۵/۴ هزار مگاواتی) توان تولید برق تجدیدپذیر، ۱/۱ درصد توان اسمی نیروگاههای برق مرتبط باانرژی تجدیدپذیر است، مجموع ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر برای تولید برق در کشور حدود ۱۲۴ گیگاوات برآورد شده است. انرژی خورشیدی با ۷۱ گیگاوات و انرژی بادی با ۴۹ گیگاوات بیش از ۹۷ درصد از کل پتانسیل موجود کشور در این حوزه را به خود اختصاص میدهند و به همین دلیل باید در اولویت قرار گیرند.