اگر رشد مصرف برق در دنیا ۲.۳ درصد است در ایران ۶ درصد. برای جبران کسری برق سال ۱۴۰۲ به ۷ میلیارد دلار منابع، ۳ سال زمان و ۱۲۰۰ نفر نیاز بود، این رقم برای امسال بیشتر شده است. ناترازی گسترده شده و شرکتها و صنایع بزرگی نسبت به اخذ پروانه برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر اقدام کردهاند که از جمله آنها میتوان به فولاد مبارکه با سرمایهگذاری ۶۰۰ مگاوات و صنایع مس ۱۰۰۰ مگاوات سرمایهگذاری اشاره کرد تا بخش عظیمی از ناترازی برق، حل و برق پاک تولید شود.
. وزارت نیرو برای عبور از پیک جوایز زیادی در نظر گرفته است. بر اساس آنچه علیاکبر محرابیان وزیر نیرو اعلام کرده ۸۰ میلیون جایزه برای مشترکان خوش مصرف در نظر گرفته است. در این میان مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت توانیر هم گفته که ۳۰۰ دستگاه خودروی اتوماتیک ایرانی مانند دنا، ۲۰۷ و تارا نیز پیشبینیشده است. او گفته که مشترکان میتوانند با کسب و جمعآوری امتیاز از محل کاهش مصرف برق، در قرعهکشی این محصولات نیز شرکت کنند.
اما تلاشهای وزارت نیرو برای مدیریت مصرف از طریق جایزه پاشی در شرایطی است که طبق گفتهها علی حیدری مدیر اجرایی انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای توزیع نیروی برق به طور متوسط سالانه چیزی حدود ۶ درصد به مصرف برق کشور افزوده میشود. این در حالی است که میزان رشد مصرف در سایر کشور به طور متوسط ۲.۳ درصد اعلام شده است.
بسیاری از کارشناسان مدیرت مصرف برق از طریق پرداخت جایزه را یک راهکار موقتی و کماثر میدانند و معتقدند که در میانمدت و درازمدت نمیتوان با این کارها دردی از مشکل ناترازی و اضافه مصرف در کشور دوا کرد.