افزایش چشمگیر قبوض برق شرکتهای سیمانی بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان، باعث شده تا مدیران این صنعت راه احداث نیروگاه تجدیدپذیر را در پیش بگیرند.
محدودیتهای انرژی بهویژه برق که جانشینی برای آن وجود ندارد، صنعت سیمان را به تکاپو انداخته تا با ورود به عرصه دیگر از عدمالنفعهای ناشی از قطع برق جلوگیری کند و از طرفی دچار تبعات ناشی از آییننامه اجرایی ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان نشود؛ قانونی که صنایع بیش از یک مگاوات را ملزم به احداث نیروگاه یا خرید یکدرصدی انرژی مصرفی شرکت از تابلو سبزهای بورس انرژی میکند و در سال پنجم این میزان به ۵درصد میرسد.
در سال جاری باتوجهبه اینکه صنایع سیمانی اقدامی برای تأمین این انرژی انجام ندادند، وزارت نیرو این یک درصد را به نرخ ۱۵ تا ۲۰ برابر برق صنعت محاسبه کرد و همین امر باعث شد تا هزینههای برق این صنعت ۳۰درصد افزایش یابد.
اغلب شرکتهای سیمانی با ظرفیت اسمی یکمیلیونی تن در سال جاری به دلیل بیتوجهی به این قانون در سال اول بیش از ۲۰۰ میلیونتومانی افزایش هزینهها را در قبوض برق خود مشاهده کردند تا برای حل مشکل به تکاپو بیفتند و از شواهد چنین برمیآید که شرکتها با وجود مشکلات مالی راه احداث نیروگاههای خورشیدی را در پیش گرفتهاند؛ چراکه تنها در این صورت میتوانند مانع جرائم و مهمتر از آن قطع برق در زمان اعمال محدودیتهای وزارت نیرو شوند؛ چراکه خرید از بورس انرژی بهعنوان گزینه دوم نمیتواند مانع قطع برق شود؛ در واقع با فرض خرید هر میزان برق از تابلو سبزهای بورس انرژی دولت میتواند برق این گروه را برخلاف گروه نخست (احداث نیروگاه) قطع کند.
بهعنوان نمونه شرکت سیمان اردستان برنامه دارد تا تیر سال آینده ۵ هزار مگاوات برق را وارد مدار کند. برای تولید هر تن سیمان ۹۰ تا ۹۵ کیلوواتساعت برق و کمتر از ۱۰۰ مترمکعب سوخت مصرف میکنند.