پرتوگیری بیش از حد منجر به سرطان پوست و آب مروارید میشود
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور از شدت بالای تابش اشعه فرابنفش از ساعت ۹ تا ۱۶ در سطح زمین خبر داد. طی این مدت بایستی از کرمهای ضدآفتاب، لباسهای پوشیدهتر مانند لباس آستینبلند، کلاه و غیره استفاده شود. در پژوهشی که مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۳ انجام شده بر تأثیر پرتوگیری بیش از حد بر پیری پوست، سرطان پوست، بیماریهای چشم مانند آبمروارید، آسیب به زنجیره DNA و مشکلات ایمنی بدن تأکید شده است.
زهرا شرعی پور و علیاکبری بیدختی رئیس کارشناس بخش ازن و آلودگی هوای دانشگاه تهران مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۳ پژوهشی را با عنوان «بررسی تغییرات شاخص تابش فرابنفش UV خورشیدی و ازون کلی جو در شهر تهران طی دوره ۱۱ساله ۲۰۲۳-۲۰۱۳» انجام دادهاند که حاکی از آن است که شهر تهران در بازه زمانی ۱۰ خرداد تا ۱۱ مردادماه (ماههای ژوئن و ژوئیه) در رده پرتوگیری بسیار زیاد و فوقالعاده زیاد قرار دارد که باید موارد محافظتی رعایت شود.
اگرچه در این پژوهش بر اهمیت این تابش برای تولید ویتامین D در بدن انسان اشاره شده اما درعینحال پژوهشگران تأکید کردهاند که پرتوگیری بیش از حد میتواند باعث آفتابسوختگی پوست، پیری پوست، سرطان پوست، بیماریهای چشم مانند آبمروارید، آسیب به زنجیره DNA و مشکلات ایمنی بدن شود.
محققان تأثیر این آسیبها را در برخی مناطق مانند سواحل دریاها و برخی مشاغل با فعالیت در محیط باز را بیشتر میدانند و عنوان میکنند که سالانه شماری از افراد بر اثر این اشعه جان خود را از دست میدهند. طولموج کوتاه تابش فرابنفش باعث میشود انرژی این تابش بیش از تابش ناحیه مرئی باشد.
تابش فرابنفش طولموج خاصی از طیف الکترومغناطیس است که از سمت خورشید به زمین ارسال میشود و معمولاً ۲۰۰ تا ۲۵۰ نانومتر و در برخی منابع تا ۲۸۰ نانومتر ذکر شده است. وقتی غلظت ازن استراتوسفر کاهش یابد، اشعه فرابنفش بیشتری در سطح زمین دریافت میکنیم.