تأمین مالی ۵ میلیارددلاری برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر
ناترازی ۲۰ هزار مگاواتی انرژی، سیاستگذاران را به صرافت اعطای تسهیلات ارزی و ریالی برای تأمین مالی پروژههای تولید برق سبز انداخته است. در این باره، اخیراً بانک مرکزی با همکاری وزارت نیرو و صندوق توسعه ملی طی مصوبهای در خصوص تأمین مالی ۵ میلیارددلاری برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر دست به سیاستگذاری زده و مسیری را برای تزریق منابع مالی به این بخش نوظهور تعریف کردهاند.
در این راستا چند سؤال کلیدی مطرح است که برای عبور از ناترازی چه میزان سرمایه نیاز است و آیا تزریق ۵ میلیارد دلار به این بخش برای تأمین مالی ۳۰ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر کفایت میکند؟ در پاسخ به این پرسش کارشناسان معتقدند که این میزان از سرمایهگذاری تنها بخشی از ناترازیها را حل خواهد کرد. بهعلاوه، احداث نیروگاههای تجدیدپذیر به این روش چالشها و موانعی از قبیل ریسک عدم انتقال با راندمان بالا، ریسک ناشی از محدودیتهای تحریم و عدم نظارت صحیح را نیز به همراه خواهد داشت.
در سالهای اخیر، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به یکی از اولویتهای استراتژیک کشورها تبدیل شده است. ایران نیز با برخورداری از ظرفیتهای بالای انرژی خورشیدی و بادی، تلاش دارد تا سهم انرژیهای پاک را در سبد تولید برق افزایش دهد. بااینحال، تأمین مالی یکی از موانع اصلی رشد این صنعت در کشور بوده است. در همین راستا، بانک مرکزی با همکاری وزارت نیرو و صندوق توسعه ملی، بستهای را برای تسهیل تأمین مالی پروژههای تجدیدپذیر تصویب کرده است که میتواند مسیر سرمایهگذاری در این حوزه را هموار کند.
بر اساس این طرح، صندوق توسعه ملی تا سقف ۵ میلیارد دلار منابع مالی را از طریق قراردادهای اعطای عاملیت، سپردهگذاری در بانکها و سایر روشهای اهرمی، در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد. علاوه بر این، سرمایهگذارانی که منابع ریالی دارند، میتوانند با تبدیل آن به ارز از طریق بانک مرکزی، سرمایهگذاری خود را در این بخش انجام دهند.