انرژی تجدیدپذیر راه چاره ایران
بخش زیادی از ناترازی گاز را میتوان حاصل سهم بالای مصرف سوخت در تولید برق کشور دانست. بر اساس آمار موجود در سال ۱۳۶۴ حدود ۳۵ درصد از برق کشور وابسته به گاز بود درحالیکه در آن زمان در دنیا فقط ۱۴ درصد از برق به گاز وابسته بود. در آن سالها سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ایران و سایر نقاط از جهان صفر درصد بود. اما در طی سالهای گذشته توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در جهان سرعت بالایی پیدا کرده است. وابستگی به انرژیهای تجدیدپذیر در جهان امروزه حدود ۱۴ درصد است؛ اما در ایران همانند دهههای گذشته این آمار حدود نیم درصد است.
غفلت از انرژیهای تجدیدپذیر در شرایطی بوده که وابستگی تولید برق به گاز هر سال در حال بیشتر و بیشتر شده است. البته سهم گاز در تولید برق به دلیل آلایندگی پایین در سایر کشورها هم بیشتر شده است. طوری که در سال ۱۴۰۱ وابستگی به گاز در آمار جهانی، از ۱۴ درصد به ۲۳ درصد رسید. اما شرایط در ایران بهشدت نگرانکننده است، سهم گاز در تولید برق در سال ۱۴۰۱ به ۸۶ درصد و در حال حاضر حتی به ۹۰ درصد رسیده است.
متوسط راندمان نیروگاههای حرارتی که بیش از ۹۳ درصد ظرفیت تولید را در کشور بر دوش میکشند، از ۳۵ درصد هم کمتر است. البته مسئولین وزارت نیرو متوسط راندمان نیروگاههای حرارتی را چیزی حدود ۴۰ درصد اعلام میکنند؛ اما مسئولین وزارت نفت این ادعا را قبول نداشته و بهرهوری را در نیروگاههای کشور بسیار پایینتر از این اعداد اعلام میکنند. کارشناسان بر این باورند که تا زمانی که سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها تقریباً رایگان باشد خبری از ارتقای بهرهوری در این حوزه نیست.