باگذشت دو سال از عمر دولت، ظرفیت اسمی تولید برق نیروگاههای تجدیدپذیر کشور در پایان مردادماه امسال، به ۱۰۸۸ مگاوات رسید. در واقع در دو سال اخیر، تنها ۱۸۴ مگاوات ظرفیت جدید در بخش نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور به مدار بهرهبرداری وارد شده است.
هرچه در زمینه توسعه استفاده از سوخت فسیلی در کشور کار شده، در زمینه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر غفلت و کمتوجهی شده است. در حال حاضر ۷۵ درصد از سبد تأمین انرژی اولیه کشور را گاز طبیعی تشکیل میدهد، در زمینه تولید برق نیز بیش از ۸۰ درصد تولید برق کشور توسط نیروگاههای حرارتی که وابسته به سوخت فسیلی هستند، تأمین میشود.
بیش از دو دهه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بهخصوص در زمینه نیروگاههای بادی و خورشیدی در ایران مطرح شده اما آهنگ توسعه این نوع انرژی در دولتهای مختلف بسیار کند بوده است. این در حالی است که ایران ظرفیتهای بسیار قابلتوجهی در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر دارد.
در ایران میزان تابش خورشید نسبت به کشورهای اروپایی ۴۰درصد بیشتر بوده و نسبت به کشورهای همجوار بهویژه کشورهای حاشیه خلیجفارس به دلیل دمای خنکتر و وزش باد مطلوب، شرایط مناسبتری برای توسعه نیروگاههای خورشیدی و بادی دارد؛ واقعیتی که برخی کارشناسان عقیده دارند ظرفیتی بالقوه تا ۱۰۰ هزار مگاوات برق بهصورت نظری برای کشور فراهم کرده است.
در مجموع استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و کرمان پتانسیل ۴۰ هزار مگاواتی توان تولید برق از محل انرژیهای تجدیدپذیر خورشید و بادی را دارند. استان کرمان بیشترین ظرفیت خورشیدی و استان سیستان و بلوچستان بیشترین ظرفیت بادی را دارد.