چین ظرفیت انرژی خورشیدیاش را ۲ برابر کرد
سال سپری شده میلادی، اخباری شگفتانگیز با خود داشت. جهان بیش از یک تریلیون دلار در فناوریهای سبز سرمایهگذاری کرد؛ رقمی که برای نخستینبار از میزان سرمایهگذاری بر سوختهای فسیلی پیشی گرفت. حتی آژانس بینالمللی انرژی که دههها از رشد کند فناوریهای پاک انتقاد میکرد، لحن کلامش عوض شد و اکنون از روشنایی و تغییر «متوقفناشدنی» انرژی سخن میگوید.
بسیاری از مناطق و کشورهای جهان اقدامات خود را سرعت بخشیدند. بهعنوانمثال، اتحادیه اروپا ممنوعیت فروش خودروهای احتراقی جدید را برای سال ۲۰۳۵ تصویب کرد و خواهان کنارگذاشتن سوختهای فسیلی شد. فرانسه نیز پروازهای داخلی کوتاه را به نفع قطار ممنوع کرد. اخبار خوب در این زمینه از هر گوشه شنیده میشود. اما چین بیش از همه پیش رفته است. بزرگترین تیتر خبری سال مربوط به شرکت ملی نفت چین، سینوپک بود که اعلام کرد این کشور به اوج تقاضای بنزین خود رسیده است و به دلیل فروش فزاینده خودروهای الکتریکی، مصرف بنزین بهزودی کاهش خواهد یافت. برخی تحلیلگران معتقدند که چین ممکن است روند کاهش انتشار کربنش نیز شروع شده باشد. این کشور همچنین ۱۵۰ گیگاوات ظرفیت انرژی خورشیدی جدید به شبکه خود اضافه کرد (این رقم در سال پیش از آن ۸۷ گیگاوات بود). چنین روندهایی اثرات دومینووار فراوان بر بازارها و کسبوکارها خواهند داشت.
سال ۲۰۲۳، سال دشواری بود. بزرگترین چالشهای جهان بهطورکلی وضعیت وخیمتری پیدا کردند یا دستکم پیچیدهتر شدند. تهدید هستیگرایانه ما، یعنی تغییرات اقلیمی دیگر مدلی علمی از آینده نیست؛ بلکه تبدیل به چالشی روزمره شده است. در این سال، باز هم در سطح جهان شاهد رکوردشکنی دمای هوا، تخریب جنگلها در پی آتشسوزی، ورود دود و گازهای آلاینده به جو و بیخانمان شدن هزاران انسان در سیل و توفانهای مختلف بودیم. دانشمندان میگویند که میزان فشار ما به منابع زمین، بیش از حد پایدار و غیرقابلجبران است.