صنعت بدون برق وگاز، اسفندیار زارعی مدیرعامل نیرونویان قشم: صنایع مبلغ واقعی قیمت تمامشده برق را پرداخت کنند
به نقل از پیام ما: گام اول با محدودیت گاز شروع شد. اکنون محدودیت گاز صنایع به ۸۰ درصد رسیده است. گاز نیروگاهها تأمین نشده و این یعنی برق نیست. چرخه به مرحله دوم، یعنی قطعی برق، رسید. مسئله ناترازی جدیتر از هر زمان دیگری است. صنایع نگراناند قطعی برق خانوار بهدلیل کاهش مازوتسازی در نیروگاهها به صنایع سرایت کند و قطعی برق علاوهبر تابستان در زمستان هم گریبانگیر تولید شود. دولت سربسته سعی دارد صنایع خصوصاً صنایع بزرگ را مکلف به تأمین برق خود کند، سیاستی که منتقدانی چون «نجفی»، رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی و اعضای سندیکای برق را بهدنبال داشته است؛ اما «زارعی»، مدیرعامل نیرونویان قشم از شرکتهای بزرگ تأمین برق در زمینه خورشیدی و از فعالان پیشرو در سطح ملی و منطقهای، سیاست ساخت نیروگاه توسط صنایع را سیاست درستی میداند. او به پیامما میگوید: «در بیشتر صنایع هزینه برق بخش بسیار ناچیزی از قیمت تمامشده آنها را تشکیل میدهند و صنایع بهراحتی میتوانند مبلغ واقعی قیمت تمامشده برق را پرداخت کنند.»
میلیارد کیلوواتساعت مصرف برق از ۳۱۵ میلیارد کیلوواتساعت مصرف سالانه برق مختص صنایع است، عددی نزدیک یکچهارم کل برق مصرفی؛ اما همواره تأمین این قسمت بر دوش دولت سنگینی کرده است. طبق گفته «تقیزاده»، رئیس هیئتمدیره سندیکای شرکتهای تولیدکننده برق، عدمالنفع صنایع در خاموشیهای سال ۱۴۰۲، ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. او البته تأکید کرده در سال ۱۴۰۳ این رقم از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بالاتر رفته است که میزان آن معادل سرمایهگذاری در ۱۰ نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی سیکل ترکیبی و معادل پنج هزار مگاوات برق است.
دولت قبل با نیم تراوات ساعت خاموشی صنایع صنعت برق را تحویل گرفت و با هفت برابر افزایش یعنی بیش از ۳/۵ تراواتساعت خاموشی به دولت پزشکیان تحویل داد. در مردادماه سال ۱۴۰۱ تنها یکبار رکورد مصرف برق با رسیدن به عدد ۶۹ هزار مگاوات شکست و در مردادماه سال گذشته نیز ۱۴ روز میزان تقاضای مصرف برق وارد کانال ۷۱ هزار مگاوات شد، پیک مصرف سال گذشته ۷۳ هزار و ۴۶۷ مگاوات بود که تکرار چندانی نداشت. امسال اما در همان روزهای آغازین مردادماه شش مرتبه حدنصاب جدید مصرف برق با رسیدن به عدد ۷۹ هزار و ۱۸۹ مگاوات شکسته شد. «عباس علیآبادی»، وزیر نیرو، ۲۴ آبانماه در حاشیه افتتاح طرحهای صنعت برق استان خوزستان اعلام کرد از نظر ناترازی انرژی، شرایط سختی پیش رو داریم. بارها در دولت پزشکیان تأکید شده است که صنایع بزرگ خودشان بهسمت احداث نیروگاه بروند. «معنوی»، عضو کمیسیون مهندسی و سیستمهای تولیدکنندگان برق، اما این سیاست را غلط میپندارد. او دراینرابطه به پیامما میگوید: «اعتقاد شخصی من این است که بنده متولی برق مملکت هستم و من باید برق مملکت را تأمین کنم. مس متولی مس و فولاد متولی بخش فولاد است. من نمیتوانم به فولاد بگویم خودت برق را تأمین کن، خودت آب بیاور و غیره. پس من بهعنوان دولت اینجا چه اقدامی انجام میدهم؟»