ناترازی مزمن تولید و مصرف بیش از ۱۸ هزار مگاوات در کشور در طول بازه ۲۰ ساله ایجاد شده و ریشۀ آن را باید در «ناترازی اقتصادی حوزۀ انرژی» و «ساختار حکمرانی، عملیاتی و گردش مالی صنعت برق» جستجو کرد؛ اما تنها راهکار خلاصی عملیاتی از این ناترازی، تغییر ریلگذاری تولید برق کشور به سمت مولدهای تجدیدپذیر و توجه ویژه به مخاطبان آن است؛ از مستمریبگیران کمیتۀ امداد تا سرمایهگذاران بزرگ.
مطابق نظر اغلب کارشناسان حوزۀ انرژی، دو مشکل ریشهای در صنعت برق، سبب ناترازی بیش از ۱۸ هزار مگاوات بین ظرفیت تولید و میزان مصرف شده است: «ناترازی اقتصادی بین هزینۀ تمامشدۀ برق و قیمت عرضۀ آن» و «ساختار حکمرانی، عملیاتی و گردش مالی صنعت برق».
بدون تردید، یکی از راهبردهایی که موجب ساماندهی به مسائل عدیدۀ بخش انرژی کشور، بویژه از حیث کمبود منابع تولید میشود، پرداختن به انرژیهای تجدیدپذیر است. برای درک موضوع کافیست بدانیم در سال ۲۰۲۲، ۸۳ درصد از مولدهای جدید نصبشده در دنیا، از نوع تجدیدپذیر بودهاند و تنها ۱۷ از نیروگاههای جدید از انواع غیرتجدیدپذیر بودهاند! قیمت اقتصادی و رقابت این نیروگاه در سالهای اخیر، مزایای زیستمحیطی وافر، امکان تولید پراکنده و با مقیاسهای متنوع کیلوواتی تا مگاواتی (نیروگاههای خانگی و پشتبامی تا نیروگاههای عظیم)، عدم نیاز به مصرف آب و زمان احداث بسیار کوتاهتر از نیروگاههای حرارتی مرسوم مزایای متعددی هستند که دنیا را به سمت استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر سوق داده است.