به نقل از دنیای اقتصاد- زینب طاری : ناترازی ۱۰ تا ۱۵هزار مگاواتی برق معضلی نیست که یک شبه به وجود آمده باشد و حالا با یک نسخه کوتاه مدت بتوان برای آن درمانی پیدا کرد. با وجود این، راهکارهای ایجاد تغییر در این صنعت و افزایش سرمایهگذاری تقریبا بر همه اهالی صنعت برق عیان است اما با مسکنهای کوتاه مدت که معمولا زمان پیک مصرف بیان میشود، نمیتوان به آینده خوشبین بود. امروز این صنعت که تمامی صنایع را درگیر کرده، نیازمند یک نگاه همهجانبه مبتنی بر واقعیتهای روز و چشماندازهای آینده است؛ به طور نمونه اگرچه با اصلاح قیمت برق و خروج دولت از قیمتگذاری بخشی از مشکلات رفع میشود، اما این تمام ماجرا نیست و پیششرط توسعه صنعت برق تامین گاز نیروگاههاست و آنچنان که کارشناسان عنوان میکنند کشور با ادامه روند کنونی در سال ۱۴۲۰ روزانه با ۵۲۰ میلیون متر مکعب کسری گاز در روز روبهرو خواهد شد که تامین آن با واردات هم عملا غیرممکن است؛ بنابراین ضمن اینکه در خصوص تولید و مصرف گاز باید برنامهریزی اصولی شود، تولید برق تجدیدپذیر که بهویژه بعد از جنگ اوکراین اهمیتی دو چندان یافته باید هرچه سریعتر در دستور کار قرار بگیرد.
در همین خصوص مدیرعامل شرکت «نیرو نویان قشم» معتقد است: عدمالنفع صنایع از خاموشیها به میزانی است که صنایع بزرگ وارد بورس شدهاند و از تجدیدپذیرها به نرخ ۳۷۰۰ تومان برقی را که از دولت به قیمت هر کیلووات ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان دریافت میکردند، خریداری میکنند؛ بنابراین در تابلو سبز به واسطه رقابت شفاف و بررسی عدمالنفع واحدهای صنعتی، صنایع به این نتیجه رسیدهاند که خرید برق به این قیمت برای تولید به صرفه است و این باعث شده که ارقام به قیمتهای جهانی که حدود ۵ تا ۸ سنت است، برسد. این موضوع بهویژه در صنایعی مانند فولاد که دارای کورههای القایی هستند، بیشتر دچار مشکل میشوند چرا که گرم کردن و آماده کردن این کورهها چند روز طول میکشد.
به گفته اسفندیار زارعی بر اساس نظر کارشناسان حوزه نفت و گاز در خصوص چشمانداز ۱۴۲۰ چنانچه با همین روند مصرف گاز کشور ادامه داشته باشد، در این سال روزانه ۶۳۰ میلیون متر مکعب ناترازی خواهیم داشت. برای درک بهتر بزرگی این عدد کافی است بدانیم که امروز میانگین مصرف کشور روزانه ۶۵۰ میلیون متر مکعب است و اگر از امروز توسعه میادین گازی اتفاق بیفتد، تامین این کسری بسیار سخت است و این به غیر از مسائل آلایندگی و زیستمحیطی نیروگاههای حرارتی است. بنابراین راهکار امروز و آینده نیروگاههای حرارتی نیست.
به عقیده من تغییرات که در تابلو سبز اتفاق میفته و رقابت میتونه تأثیر مثبتی بر خرید و فروش برق داشته باشه